top of page

Grafik Tasarım Terimleri


Grafik Tasarım Terimleri


"Grafik, mantıksal sorunlar çözmenin görsel yoludur." Jean-Victor Bertin


Uzun bir aradan sonra herkese

selam.

Grafik Tasarımcı olmak isteyen ve bu sektörde iş deneyimi olmayan arkadaşların, sıklıkla kararlaştığı terimlere göz atalım. Daha önce 3 içerik yapmıştım, merak eden arkadaşlar profilimde biraz aşağılara inerek okuyabilir.

Keyifli okumalar.


1- Üçte Bir Kural (1/3 Kural)


Basit anlatımıyla, görsel dengeyi artırmak ve odağı

belirlemek icin Kullanılan kuraldır.

Peki nasıl kullanacağız?

Tasarımınızı kılavuz çizgileri ile yatayda 3, dikeyde 3 eşit

parçaya bölerek uygulayabiliriz. Kılavuz çizgilerinin

kesiştiği noktalar odak noktalarıdır. Ön plana çıkarmak

istediğiniz görsel veya yazıları odak noktasına

yaklaştırdıkça algılanma süresi azalacaktır.

(Basit ve hızlı sekilde örneklendirdim)


2- Altın Oran


Göz nizaminin oranı olarak bilinir. Matematikte 1,618 sayısına eşit olan sayılara altın oran deniyor. Matematikle tasarımının ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim.


Grafik Tasarım çok büyük kısmında düzen ve orantı estetik algısını dogrudan etkiler. Genel olarak logo tasarımında sıklıkla kullanılır.


Logo tasarımlarında Altın Oran nasıl kullandığı ile ilgili detaylı bir icerik yapmıştım. Profilimden ulaşabilirsiniz.



3- Grafik Tasarımcı


Güzel sanatlar fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olmuş kişilere verilen ünvandır. Grafik Tasarımcı, yaratıcı fikirleri ve Grafik Tasarım kurallarının harmanlayarak özgün bir is çıkaran kimselerdir. Grafik Tasarımcısının tasarımları, estetik kaygısı taşır ve sadeliği ön planda tutar.


Grafik Tasarımcı olmak basite indirgenecek bir meslek değildir. Renk, font, mizanpaj vb. gibi Grafik Tasarım In temelini oluşturan kurallar doğru şekilde kullanarak insan psikolojisine etkilerini de göz etmelidirler.


Ayni zamanda Grafik Tasarım programlarına ileri seviyede hakim olmalıdırlar.


4- Grafikler


Grafik Tasarımcıyı mühendis, Grafiker"i tekniker olarak düşünebilirsiniz. Grafik Tasarımcı üretir, grafiker düzenler. Konuyu biraz daha açalım:


Grafikerlik genel olarak bask merkezleri gib baski oncesi hazırlık aşamalarında çalışan kişilere verilen ünvandır. Bu tarz yerlere Grafik Tasarımcı tarafından tasarımlar gelir ve Grafikerler düzenlemeleri yaparak baskıya hazırlar.


Baskı tekniklerine hakim, program kullanımı iyi derecede olan kisilerdir. Sektörde daha çok "Alayı'" dediğimiz grafikerler çalışmaktadır. On Lisans mezunları veya temel düzeyde Grafik Tasarım eğitimi almış kişilerde çalışmaktır.


5- Freelance


Son zamanlarda çokça duyduğumuz ve benimde

istifa ederek geçiş yaptığım çalışma tarzıdır. Çoğunlukla Grafik Tasarım alanında hizmet veren kişiler tarafından tercih edildiği için bu listeye eklemek istedim.


Bilgisayarınız olduğu her yerde çalışabileceğiniz, kendi müşterileriniz ile direkt kontak kurarak işlerinizi ilerlediğiniz, uyuma ve çalışma zamanları tamamen sizin belirlediğiniz çalışma stiline Freelance diyoruz.



6- İnfografik


Bir konunun daha iyi anlaşılması için ingelerin, grafiklerin ve metinlerin minimal bir biçimde kullanılmasıdır.


7- Brief


"Ana Hatları çıkarmak" anlamındadır. Tasarıma başlamadan önce müşteriden alınan bilgileri kapsar.


Müşterinin beklentilerini karşılamak ve en az revize ile tasarım tamamlamak için hayati önem taşır. Müşterinizi anlamadan en iyi tasarımı yapsanız da amacına uygun olmadığı sürece hiçbir işe yaramaz


Kısacası Brief, sizin amacını belirler, doğru yolda ilerlemenize yardımcı olur.


Brief almakla ilgili daha detaylı bir içerik hazırlıyorum.


15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page