Facebook'ta Tavsiye Kuralları: Algoritmik Tavsiyelerde Dikkat Edilen Kurallar
top of page

Facebook'ta Tavsiye Kuralları: Algoritmik Tavsiyelerde Dikkat Edilen Kurallar

Bu blog yazısı, Facebook'ta tavsiye kuralları, içerik tavsiye kuralları, standartları ve stratejileri hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Kişiselleştirilmiş içerik önerilerinin nasıl çalıştığını anlayın ve topluluk güvenliği için alınan önlemleri keşfedin.


Hizmetlerimizi kullanan kişilerin yeni topluluklar ve içerikler keşfetmesine yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunuruz. Hem Facebook hem de Instagram, kişilerin takip etmediği içerik, hesap ve varlıkları (ör. Sayfalar, Gruplar veya Etkinlikler) tavsiye edebilir. Beğenebileceğin Sayfalar, Akış'taki "Senin İçin Önerilenler" gönderileri, Tanıyor Olabileceğin Kişiler veya Katılmak İsteyebileceğin Gruplar, tavsiye deneyimlerimize yönelik örneklerden birkaçıdır. Bazı kuruluşlar, etkileşimi teşvik eden özelliklere sınırlı erişime sahip olabilir veya bu özelliklere hiç erişemiyor olabilir ve Facebook'ta diğer kuruluşlar kadar yaygın olarak tavsiye edilmeyebilir.


Amacımız, tavsiyeleri gören herkes için alakalı ve değerli tavsiyelerde bulunmaktır. Bunu başarmak için tavsiyeleri kişiselleştiriyor, yani herkes için kişiye özel tavsiyelerde bulunuyoruz. Örneğin, siz ve başka bir kişinin ortak Facebook Arkadaşları varsa bu kişiyi size potansiyel yeni Arkadaş olarak önerebiliriz.


Facebook, tavsiyeleri için hangi temel standartları kullanıyor?

Facebook'ta, kişilere tavsiye edeceğimiz içeriklerle ilgili kurallarımız vardır. Bu kurallar, Facebook'ta 2016'dan beri sorunlu içerikleri yönetmek için kullandığımız "kaldır, azalt ve bilgilendir" adlı stratejimize uygun şekilde hazırlanmıştır. Topluluk Standartlarımızı ihlal eden içerikleri kaldırmak, standartlarımızı ihlal etmeyen sorunlu içerikleri azaltmak ve nelere tıklayacaklarını, neleri okuyacaklarını ve neleri paylaşacaklarını seçebilmeleri için insanları bilgilendirmek bu stratejiyi oluşturan unsurlardır. Facebook'ta yapılacak işleri "azaltmaya" yönelik tartışmaların merkezinde genellikle Akış ve Akış'taki gönderileri sıralama şeklimiz yer almıştır. Ancak, platformumuzdaki sorunlu içeriklerin yayılmasını azaltmak için kullandığımız önemli araçlardan bir diğeri de Tavsiye Kurallarımızdır.


Tavsiye Kurallarımız dahilinde; düşük kaliteli, uygunsuz veya özellikle hassas olabilecek ve ayrıca genç kullanıcılar için uygunsuz olabilecek tavsiyeler sunmaktan kaçınmaya çalışıyoruz. Tavsiye edilen içerikler ve kişiler takip etmeyi seçtiğiniz hesap veya varlıklardan alındığı için Tavsiye Kurallarımız, Topluluk Standartlarımızdan daha yüksek bir standartta tasarlanmıştır. Bu nedenle, platformumuzda izin verilen içeriklerin hepsi tavsiye edilmek için uygun değildir.

Bu kuralları geliştirirken tavsiye sistemleri, ifade özgürlüğü, emniyet ve dijital haklar konularında öncü 50 uzmanın görüşlerini aldık. Bu danışma görüşmeleri, bu kuralları geliştirmeye ve insanlara platformumuzda tavsiyeler alırken güvenli ve olumlu bir deneyim sunmaya yönelik sürekli çalışmalarımızın bir parçasıdır.

Hem topluluğumuzu bilgilendirmek hem de içerik üreticilerine tavsiyeler hakkında rehberlik sağlamak için tavsiye etmekten kaçındığımız içerik, hesap ve varlık türleri hakkında size daha fazla bilgi vermek istiyoruz.


İçerik Tavsiyeleri

Platformlarımızda izin verilen ancak bazı durumlarda tavsiyelere uygun olmayan beş içerik kategorisi bulunmaktadır. Bu kategoriler, her bir kategoriden açıklayıcı içerik örnekleriyle birlikte aşağıda verilmiştir.

Güvenli bir topluluk oluşturma sürecimizi engelleyen içerikler. Örneğin:

  1. Kendine zarar vermeye, intihara veya yeme bozukluklarına ilişkin içeriklerin yanı sıra ölüm ya da depresyon gibi konuların tasvir edildiği veya önemsizleştirildiği içerikler. (İntiharı veya kendine zarar vermeyi teşvik eden içerikleri ve sansürlenmemiş şiddet içeren tüm görüntüleri kaldırırız.)

  2. Şiddet tasviri yapıyor olabilecek (ör. kavga eden kişileri gösteren) içerikler. (Sansürlenmemiş şiddet barındıran içerikleri kaldırırız.)

  3. Transparan elbise giyen insanların resimleri gibi müstehcen veya cinselliği çağrıştırabilecek içerikler. (Yetişkin çıplaklığı veya cinselliği barındıran içerikleri kaldırırız.)

  4. Tütün veya elektronik sigara ürünleri, cinsel ürün ve hizmetler veya ilaçlar gibi düzenlemeye tabi ürünlerin kullanımını teşvik eden içerikler. (Düzenlemeye tabi çoğu ürünü satma veya takas etme girişiminde bulunan içerikleri kaldırırız.)

  5. Tavsiye edilebilir olmayan hesap veya varlıklar tarafından paylaşılan içerikler (ör. aşağıda belirtilen Gruplar veya Sayfalar).

Sağlık veya Finansla İlgili Hassas ya da Düşük Kaliteli İçerikler. Örneğin:

  1. Kozmetik prosedürleri teşvik veya tasvir eden içerikler.

  2. "Mucize tedaviler" gibi sağlıkla ilgili abartılı iddialarda bulunan içerikler.

  3. Sağlıkla ilgili iddialara dayalı olarak ürün veya hizmet satma girişiminde bulunan (ör. kişilerin kilo vermesine yardımcı olmak için bir besin takviyesi ürününün tanıtımını yapan) içerikler.

  4. Kısa vadeli krediler veya "risksiz" yatırımlar gibi yanıltıcı veya aldatıcı iş modellerinin tanıtımını yapan içerikler.

Kullanıcıların bize Genel Olarak Beğenmediklerini Bildirdiği İçerikler. Örneğin:

  1. Tıklama tuzağı barındıran içerikler.

  2. Etkileşim tuzağı barındıran içerikler.

  3. Bir yarışma veya çekilişin tanıtımını yapan içerikler.

  4. Dışarı yönlendiren veya kötü amaçlı reklamlarla dolu yönlendirme sayfaları gibi düşük kaliteli veya aldatıcı yönlendirme sayfalarının ya da domainlerin bağlantısını barındıran içerikler.

Düşük kaliteli yayınlarla ilişkili içerikler. Örneğin:

  1. Başka bir kaynaktan alınarak büyük bir kısmı önemli bir katkıda bulunulmadan yeniden kullanılan, orijinal olmayan içerikler.

  2. İnternetteki diğer yerlere kıyasla, Facebook'tan orantısız sayıda tıklama alan sitelerden içerikler.

  3. Haberin yazarı veya yayıncının editör kadrosu hakkında şeffaf bilgiler barındırmayan haber içerikleri.

Asılsız veya Yanıltıcı İçerikler. Örneğin:

  1. Bağımsız haber doğrulayıcılar tarafından asılsız olduğu tespit edilen iddiaları barındıran içerikler. (Fiziksel yaralanmalara yol açabilecek veya oy kullanmayı önleyebilecek yanlış bilgileri kaldırırız.)

  2. Dünya çapında önde gelen sağlık kuruluşları tarafından geniş ölçekte çürütülen, aşılarla ilgili yanlış bilgiler.

  3. Dolandırıcılık amaçlı belgelerin kullanımını teşvik eden içerikler (ör. bir kişinin sahte kimlik kullanımı hakkında bir gönderi paylaşması). (Tıbbi reçeteler gibi dolandırıcılık amaçlı belgeleri satma girişiminde bulunan içerikleri kaldırırız.)

Yukarıda belirtildiği gibi, Facebook'ta belirli türden hassas içerikleri reşit olmayan kişilere tavsiye etmekten kaçınmak için ilave adımlar atıyoruz. Örneğin, sistemlerimizi reşit olmayan kullanıcılara alkol kullanımını veya satışını teşvik eden içerikler tavsiye etmeyecek şekilde geliştirmek için büyük çaba harcıyoruz.

Hesap ve Varlık Tavsiyeleri

Ayrıca, aşağıdaki hesap (Profil ve Sayfa yöneticileri dahil) veya varlıkları (ör. Sayfalar, Gruplar ya da Etkinlikler) da tavsiye etmemeye çalışıyoruz:

  1. Yakın zamanda Facebook Topluluk Standartları'nı ihlal etmiş olan hesap veya varlıklar. Facebook Topluluk Standartları'nı ihlal etmesi durumunda platformlarımızdan kaldırdığımız hesaplar veya varlıklar bunlara dahil değildir.

  2. Yukarıdaki İçerik Tavsiyeleri kısmında açıklanan kategorilerden tavsiye etmekten kaçındığımız içerikleri (grup veya Sayfalarla ilişkili ad veya kapak fotoğrafları dahil) sürekli olarak paylaşan ve/veya yakın zamanda paylaşmış hesap veya varlıklar.

  3. Aşılarla ilgili, önde gelen global sağlık kuruluşları tarafından geniş ölçekte çürütülen yanlış bilgileri sürekli olarak paylaşan hesap veya varlıklar.

  4. Takipçi kitlesini artırmak için sürekli olarak "beğenme" satın alma gibi yanıltıcı faaliyetlerde bulunan hesap veya varlıklar.

  5. Platformlarımızda reklam yayınlaması yasaklanmış hesap veya varlıklar.

  6. Bağımsız üçüncü taraf haber doğrulayıcılar veya belirli uzman kuruluşlar tarafından asılsız olduğu tespit edilen yanlış bilgileri yakın zamanda paylaşmış ve sürekli olarak paylaşan hesap veya varlıklar.

  7. Şiddetle bağlantılı çevrimdışı hareket veya kuruluşlarla ilişkilisi olan hesap veya varlıklar.

İnsanlara, yukarıdaki kriterlerden herhangi birine uyan bir kuruluşla etkileşime geçmek üzere olduklarını bildirebilir, böylece bilinçli kararlar vermelerine yardımcı oluruz.

Instagram'daki tavsiyeler için bu kurallara benzer bir dizi kural geçerlidir. Bu kurallar, Instagram Yardım Merkezi'nde bulunabilir.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Advantage+ katalog reklamları oluşturmak için 5 ipucu

Facebook katalog reklamları doğrudan ürün satışlı olarak gerçekleşen işlemler bütünü olarak bilinmektedir. Ürünlerinizin resimlerinin üzerine ürün ismi, ürün ücreti, açıklama gibi bilgiler işlenerek o

Meta Business Manager'da İşletme Hesabı Oluşturulması

Meta Business Manager, işletmenizi organize etmenize ve yönetmenize yardımcı olan bir araçtır. Business Manager'da bir İşletme Hesabına katıldığınızda arkadaşlık isteklerini onaylamadığınız sürece iş

bottom of page